A hatalmas digitális világban a képek olyanok, mint a hirdetőtáblák a forgalmas autópályán. Megragadják a tekintetet, azonnal átadják az üzenetet, és ha jól vannak megtervezve, úgy vonzzák a potenciális ügyfeleket, mint lepkét az éjszakai lámpa. De mi van akkor, ha ez a tábla egy elhagyatott út mellett van elhelyezve? Ilyenkor nem számít, hogy mennyire magával ragadó, mert senki sem fogja látni. Itt jön a képbe a képek keresőoptimalizálásának művészete és tudománya.

Ahogy egy vállalkozó is stratégiailag a legforgalmasabb utak mellett helyezi el az óriásplakátokat, úgy kell elhelyezni a képeket is oda, ahol a legtöbben látják őket. A digitális világban ez az út a keresőmotorok találati oldala (SERP). A képek keresőoptimalizálása az az útiterv, amely a képeket erre a digitális autópálya mellé helyezi, biztosítva, hogy a tartalmakat kereső internetezők közül többeknek láthatóak legyenek.

A képek keresőoptimalizálása (Image SEO) azonban nem csak a láthatóságot növeli. Javítja a felhasználói élményt, így a weboldalt vonzóbbá és könnyebben emészthetőbbé teszi. Emellett a webhely általános SEO-ját is növelheti, mivel a keresőmotorok értékelik a gazdag, multimédiás élményt nyújtó webhelyeket.

Lényegében az Image SEO a digitális marketingben egy olyan hatékony eszköz, amely megvilágítja a tartalmakat a zsúfolt digitális térben. Ennek figyelmen kívül hagyása olyan, mintha egy kihalt útra helyeznénk az óriásplakátokat.

A képek keresőoptimalizálásának fontossága

Miközben képekkel még vonzóbbá és áttekinthetőbbé, látványosabbá tehetünk egy weboldalt, addig ha ezek az elemek nincsenek megfelelően optimalizálva, úgy a legnagyobb ellenségünkké is válhatnak. Lelassíthatják az oldal betöltődését, és mindannyian tudjuk, hogy egy lassan betöltődő weboldal a felhasználói élmény gyilkosa. Ez olyan, mintha meghívnánk vendégeket egy eseményre, majd az ajtóban várakoztatnánk őket. Egy idő után garantáltan el fognak menni.

A digitális világban a betöltési sebesség az egyik legfontosabb dolog. Egy oldal betöltési idejének akár csak néhány másodperces késése is magasabb visszafordulási arányhoz, alacsonyabb tartózkodási időhöz és általános elégedetlenséghez vezethet. Ez az a pont, ahol az Image SEO is képbe kerül. A képek optimalizálásával jelentősen javítható egy webhely betöltési ideje, így zökkenőmentesebb és élvezetesebb élményt lehet biztosítani a felhasználók számára.

A Google képkereső algoritmusa alapvetően egy folyamatosan fejlődő rendszer, amely gépi tanulást és mesterséges intelligenciát használ a képek elemzéséhez és indexeléséhez. Nemcsak magát a képet vizsgálja, hanem rengeteg más tényezőt is, amelyek segítenek megérteni annak kontextusát és relevanciáját.

Gondoljunk úgy a Google algoritmusára, mint egy szuperokos detektívre. Nem csak a képet nézi, hanem a körülötte lévő nyomokat is megvizsgálja. Ezek pedig jellemzően címkék, leírások és egyéb kapcsolódó metaadatok formájában jelennek meg.

Például a kép fájlneve sokat elárulhat a Google-nak annak tartalmáról. Egy olyan fájlnév, mint az “üzleti-terv-minta.jpg” sokkal informatívabb a keresők számára, mint egy olyan általános név, mint az “IMG001.jpg”. Hasonlóképpen, a képhez tartozó alt szöveg leírást ad arról, hogy miről szól a kép, ami különösen hasznos, ha az nem jeleníthető meg valamiért.

Mindezek mellett a Google olyan tényezőket is figyelembe vesz, mint a környező szöveg és az oldal általános kontextusa.

A képkereső algoritmusok folyamatosan tanulnak és fejlődnek. Figyelembe veszik a felhasználói viselkedési adatokat, például azt, hogy mely képekre kattintanak a leggyakrabban. Amikor tehát képeket optimalizálunk, akkor minden részletre ügyelnünk kell, így az algoritmusok könnyebben megértik azok mondandóját és a környezetükben való szerepüket.

Ássunk egy kicsit mélyebbre a képek keresőoptimalizálásában

Kezdjük az alapokkal. A képek, amelyeket egy weboldalon elhelyezünk, nem csupán dekoratív elemek. Ezek olyan eszközök is egyben, amelyek vagy növelik, vagy csökkentik a SEO eredményeket.

A megfelelő képek kiválasztása az első lépés. Nem csak arról van szó, hogy egy szép képet válasszunk. Olyanra van szükség, amely kiegészíti a tartalmat, hozzáadott értéket képvisel, és javítja a felhasználói élményt. A képnek relevánsnak kell lennie a tartalomhoz, vizuális támogatást nyújtva az írott szavakhoz. Egy irreleváns vizuális elem összezavarhatja a látogatót, és negatív jeleket küldhet a Google algoritmusának.

De a relevancia önmagában nem elég. A jó minőségű képek professzionálisnak és megbízhatónak mutatják a weboldalt, ami szintén növeli a felhasználók elkötelezettségét, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy több időt töltsenek el az adott oldalon.

A magas minőség azonban nem feltétlenül jelent nagy felbontást. Fontos szem előtt tartani, hogy a nagyobb fájlok lelassítják a webhelyet, ezért meghatározó, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a minőség és a fájlméret között.

A kép fájlformátuma jelentős hatással lehet a SEO-ra. A különböző típusoknak, mint például a JPEG, a PNG és a GIF, megvannak a maguk előnyei és hátrányai a minőség, a fájlméret és a kompatibilitás szempontjából. A JPEG például nagyszerű fényképekhez, mivel több millió színt képes megjeleníteni, míg a PNG jobb az átláthatóságot igénylő képekhez.

A Google 2010-ben mutatta be a WebP képformátumot. A fejlesztés célja az volt, hogy a weboldalak betöltési idejét csökkentsék a képek kisebb fájlméreteinek köszönhetően. A fejlesztőcég azt is megállapította, hogy az internet (akkori) forgalmának nagy részét a képek tették ki, ami jelentős hatással volt az adatforgalomra. Egy hatékonyabb képformátumot hoztak létre, ami képes kompromisszum-mentesen megjeleníteni képeket. Támogatja az úgynevezett veszteséges (lossy) és veszteségmentes (lossless) tömörítést is, valamint az alfa csatornát (átlátszóság) és az animációt is.

Az igazán profi keresőoptimalizálók nagy gondot fordítanak a képek tömörítésére. Ezek a megoldások képesek tovább csökkenteni a feltöltött fájlok méreteit anélkül, hogy minőségük jelentősen romlana. Ez szintén gyorsabb betöltési időt és jobb felhasználói élményt jelent, amit a Google és a weboldal látogatók is szeretni fognak.

További fontos tényezők, amire a képek keresőoptimalizálása során ügyelni kell…

A képek elnevezése, mérete, felbontása és általánosan kontextusba illesztésén túl több olyan technikai tényező is van, melyre ugyanúgy nagy gondot kell fordítani, ha azt szeretnénk, hogy a Google és egyéb keresők szeressék az oldalunkat.

Ezek közé tartozik az alt szöveg. Ez akkor jelenik meg, ha a kép valamiért nem töltődik be. Egy jól megírt alt szöveg leírja a kép tartalmát, lehetővé téve a keresőmotorok számára, hogy megértsék azt.

A képek feliratai és címei szintén döntő szerepet játszanak. Bár a SEO szempontjából nem olyan kritikusak, mint az alt szöveg, fokozzák a felhasználók elkötelezettségét, és további kontextust biztosítanak a képekhez. Érdemes szem előtt tartani, hogy egy képhez kapcsolódó minden egyes technikailag beállítható szöveg egy lehetőség a Google-lal és a felhasználókkal való kommunikációra.

A strukturált adatok, más néven schema markup, részletes információkat szolgáltatnak a keresőmotoroknak a képek tartalmáról és céljáról. Ez szintén segíti a weboldalt abban, hogy megjelenjen egy-egy keresés során.

A képi sitemapok beállítása egy másik fejlett technika. Bár a Google mára már elég jól megtalálja és azonosítja a képeket, egy vizuális oldaltérkép még több segítséget ad a keresőmotornak azok megtalálásához.

A teljesség igénye nélkül ejtsünk még szót a tartalomszolgáltató hálózatok használatáról, más néven CDN-ről. Ezek felgyorsíthatják a képek betöltési idejét azáltal, hogy a másolataikatt a világ különböző pontjain lévő szervereken tárolják, így biztosítva a felhasználók számára a gyors megjelenítést, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak a világban.

Mikor lesz tökéletes a képek keresőoptimalizálása?

Röviden: soha. Csakúgy, mint a SEO bármely más aspektusa, a képek SEO-ja sem egy “állítsd be és felejtsd el” dolog. Következetes nyomon követést, finomítást és javítást igényel, hogy a keresőoptimalizálási versenyben az élen maradhassunk.

Számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amely segít az eredmények nyomon követésében. Ezek értékes betekintést nyújthatnak abba, hogyan teljesítenek a képek SEO szempontból, segítenek azonosítani a javításra szoruló területeket, sőt, akár konkrét javaslatokat is adnak a képek további optimalizálására. A legtöbbje havidíjas megoldás és jellemzően elég borsos áruk van, ezért az ilyen előfizetések inkább az olyan SEO ügynökségeknek éri csak meg, mint amilyenek mi is vagyunk.

Azonban a megfelelő eszközök megléte nem elég. A rendszeres nyomon követést és frissítést a mindennapi SEO munka részévé kell tennie. A keresőoptimalizálás egy dinamikus terület, és ami ma működik, az holnap már nem biztos, hogy működni fog.

A képek keresőoptimalizálása egy apró, ám annál fontosabb szelete egy weboldal SEO-jának. Érdemes odafigyelni a megfelelő beállításokra, ám önmagában csak ennek a területnek a kimaxolása még nem fogja várhatóan meghozni az átütő sikert az online keresési versenyben. Az viszont biztos, hogy kell vele foglalkozni, mert ez is egy olyan lego elem, ami segít abban, hogy elérjük a célunkat.