A Googlebot HTTP/2 kompatibilis lett

A HTTP az interneten használt alapvető fontosságú protokoll, amelynek nem olyan régen vezették be a legújabb, 2-es vezióját. A weblapok, applikációk, felhő szolgáltatások radikálisan megváltoztatták az interneten áramló adatok jellegét és mennyiségét, amelyek a korábbi, HTTP 1.1 már csak nehézkesen, úgynevezett workaroundokon keresztül tudott megoldalni. A megnövekedett igénybevételnek megfelelően változtatni kellett a kommunikációs protokollon, így született meg a HTTP/2. Olyan funkciókkal látták el, mint a multiplexelés, ami a válaszidők csökkentésében játszik fontos szerepet, valamint a szerver oldali push is lehetővé vált. Továbbá csökkentették a kommunikációhoz szükséges információk méretét (overhead). Javult a hibajavítás hatékonysága és az adatáramlás vezérlése is. Összefoglalva, a HTTP/2 gyorsabbá és megbízhatóbbá vált, mint az elődje.

A nagy hír, hogy most már a Google által az internet feltérképezésére használt szoftver, a Googlebot is használni tudja a HTTP/2 protokollt, így erőforrásokat tud megtakarítani – gyorsabban és hatékonyabban tudja feltérképezni a weboldalakat.

Új robots.txt tesztelő eszközök

A robots.txt fontos eszköz a keresőoptimalizálás szempontjából, szabályozhatjuk vele, hogy milyen aloldalakat járjanak be a keresőrobotok, és milyen aloldalakat hagyjanak figyelmen kívül. A szabályrendszer amit ennek az eszköznek követnie kell nem teljesen egyételmű, ezért több variáció is született a szabályosság megállapítására.

A Google már korábban közzétette a nyílt forráskódú robots.txt ellenőrző eszközét, amelyet azóta többen továbbfejlesztettek, hogy számos problémát, több programozási nyelven meg lehessen oldani a segítségével. A szabályok Google-féle értelmezése így szélesebb körben el tud terjedni és sok webmester életét könnyíti meg weboldaluk feltérképezhetőségének ellenőrzésénél.

Korábbi híreink