Folyamatosan érkeznek a világ leghasználtabb tartalomkezelő rendszeréhez frissítések, azonban a tegnapi nap folyamán egy elég nagy update vált elérhetővé, amiről muszáj beszámolnunk, mivel nagyban megkönnyíti az életünket.

Javított blokk szerkesztő

Az 5.0-ás verzióban vezették be az alapértelmezett szerkesztőfelületet, mely Gutenberg névre hallgat. Szinte minden frissítésnél kapott valamilyen apróbb javítást, vagy kiegészítést, és ezt most sincs hogy másképpen. A kisebb kezelőfelületi változtatások mellett kaptunk egy blokk minta és egy blokk könyvtár funkciót is. Ezek azt a célt szolgálják, hogy lerövidítsék a különböző ismétlődő blokkok beillesztését. Most már könnyedén el lehet menten egy blokkot a könyvtárba és ezt a blokkot más bejegyzéseknél, vagy oldalaknál két kattintással be lehet illeszteni. Így nem szükséges folyton megformázni ugyan azt az elemet.

Képek inline formázása

WordPressben sohasem volt álom a képeket formázni, de szerencsére ez a feladat, most egyszerűsödött kicsit, mivel innentől kezdve nem kell átnavigálnunk a Média oldalra, hogy kicsinyítsük, nagyítsuk, forgassuk a képet, mivel ezt már a blokk szerkesztőben egyből megtehetjük. Egy olyan oldalnál, ahol számos kép szerepel és van még dolgunk velük, nagyon jól fog jönni és rengeteg időt fogunk megtakarítani. A másik nagy újítás a képek tekintetében, hogy nem fognak automatikusan betöltődni, csak akkor, amikor ahhoz a részhez lapozunk, ahol az adott kép található, ezzel jóval le lehet majd csökkenteni a betöltési időt, mivel az oldalon megjelenő 10 képből nem kell mindet betölteni az elején, hanem csak 2-t.

Javított előnézet

Fontos, hogy megfelelően jelenjen meg a bejegyzés, vagy az oldal az éles weboldalon és ezt viszonylag könnyedén lehetett ellenőrizni eddig, azonban innentől kezdve még könnyebb dolgunk lesz, mivel már eszköz szintjén is kiválaszthatjuk, hogy milyen előnézetet szeretnénk kapni.

Automatizált bővítmény frissítések

Ironikusan ehhez egy bővítmény kellett eddig, de innentől kezdve már beépített funkció, hogy ki-be kapcsolhatjuk az automatikus frissítést a bővítményeknél.

XML oldaltérkép

Szintén eddig bővítményt kívánt, azonban most már alapértelmezetten generálódni fog a WordPress saját XML oldaltérképe (Sitemap). Ezzel a file-al könnyedén megmondhatjuk a keresőrobotoknak, hogy milyen oldalak, bejegyzések, képek tartoznak a weboldalunkhoz, így ha azok nincsenek is megfelelően felépítve és elérhetetlenek, akkor is meg tudja azokat találni a robot, ami a keresőoptimalizálás szempontjából rendkívül fontos!

Ezek lettek volna a WordPress 5.5 legfontosabb frissítései. Vegye fel a kapcsolatot a MOKEROPT Zrt. keresőmarketing céggel és jelentkezzen díjmentes konzultációnkra még ma!

Előző bejegyzésünkben a Web Vitals mutatókról írtunk részletesebben!