Frissítés dátuma:

Zéró tolerancia a manipulatív keresőoptimalizálással szemben

Kedvenc keresőnk ismét akcióba lendült. A cél nem változott: a weboldalakat valódi értéküknek megfelelően sorba rendezni az adott kulcsszavakra történő keresésekhez. A Google Penguin immáron 3. mérföldkövéhez1 érkezett. Október 17-én indították útjára, azóta is folyamatosan dolgozik.

Ő felel azért, hogy nem megengedett eszközökkel, manipulációval ne lehessen megelőzni a becsületes oldalakat. Ez már a hatodik verzió lenne, azonban a Google csak hármat jelentett be. A többit a keresőoptimalizáló közösség vélte felfedezni, majd el is nevezte őket, hivatalos megerősítés nem történt.

Mellékhatások tekintetében kérdezze meg SEO-sát és webmesterét…

Egyes keresőoptimalizálással foglalkozó cégek gyors eredmények elérésével kecsegtetnek, garantálják a biztos és villámsebességű előremenetelt. A rossz hír az, hogy sajnos sok esetben az ő módszereik pontosan a fent említett manipulációra épülnek. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek sikeresek, de az esetek döntő többségében a következő forgatókönyvek egyike játszódik le:

Forgatókönyv “A”: azonnali bukás

  1. Elkezdődik a projekt.
  2. A Google szűrőjén azonnal fennakad az oldal.
  3. A domain büntetést kap.
  4. Telik az idő, a költségek emelkednek, de hiába. Még az okozott károk kijavítása után is előfordul, hogy több hónapig nincs semmilyen előrelépés.

 

Forgatókönyv “B”: kezdeti sikereket követő kudarc

  1. Projekt start.
  2. A stratégia működik, elértük az első 10 pozíció egyikét.
  3. Algoritmus frissítés érkezik (például Penguin, Panda), amelyik már észreveszi a trükköket.
  4. A vége megegyezik az “A” forgatókönyvével.

 

Elítélt weblapok feltételes szabadlábon

A frissítések amellett, hogy képesek az új típusú cseleket is felismerni és megtorolni, egyben lehetőséget jelentenek a korábban szankcionált oldalaknak. Ha ilyen sújtotta domainünket, de kijavítottuk az elkövetett hibákat, most feloldódhat a büntetés és újra versenybe szállhatunk az első oldalért.

Tanulság

Hosszú távon nem érdemes a Google szabályzatával szembe menő eszközökkel operálni. Fél, vagy akár 1 évnyi száműzöttség a TOP100-ból nem ér meg egy 1 hetes tündöklést az első 10-ben.

Mióta a 3.0-ás pingvin dolgozik, ügyfeleinknél nem érzékeltünk szignifikáns visszaesést, ezzel is alátámasztva az állításunkat: mi csak megengedett módszereket használunk.

Hivatkozások

  • 1: Google Penguin 2.1

Olvasson többet a keresőoptimalizálásról!