Frissítés dátuma:

Mi az a duplikált tartalom

Internetes kontextusban duplikált, vagy ismétlődő tartalomnak nevezzük azokat a szövegeket, amelyek több webcím (URL) alatt is elérhetőek.

Az ismétlődés oka és mértéke is eltérő lehet, ezért nem beszélhetünk róla általánosan; muszáj megkülönböztetnünk és külön tárgyalmunk néhány típust

A duplikáció fajtái és mértéke

Az, hogy az interneten több helyen is megjelenik ugyanaz a szöveg, lehetséges, hogy a véletlen, vagy valamilyen technikai hiba (például rosszul működik a weblapot kiszolgáló motor) következménye, de az is lehet, hogy a felhasználókat segíti, ha szerepeltetjük ugyanazt a szöveget sok aloldalon (például egy webáruház esetében szállítással, pénz visszafizetéssel kapcsolatos információk). Az utóbbi nyilván nem hiba, az oldal látogatóit segíti az oldal használatában, így nem érdemes negatívumként tekinteni rá.

Vannak azonban tudatos és nem jóindulatú duplikációk is: sajnos gyakran előfordul, hogy a tartalmakat más weboldalakról másolják le. Egyesek ugyan egy lépéssel tovább mennek, és bizonyos mértékig átírják a máshonnan átemelt szövegeket, de még így is messze vannak az egyedi tartalomtól. A másolás célja, hogy egyrészt az, hogy előrébb kerüljenek a keresők találati listáján (amihez szövegre is szükség van), viszont az eredeti, igényes szövegek előállítása sok munkát, előkészítést igényel, amit ők olcsón szeretnének megúszni. A keresőmotorok tervezői is felismerték, hogy jó és rossz szándékú egyezéseket másként kell figyelembe venni, sok erőfeszítést tettek az elkülönítésük és minősítésük érdekében. Nézzük tehát a fő fajtákat:

Az ismétlődés helye szerint

  • weboldalon (domainen) belüli egyezések
  • weboldalak (domainek) közötti egyezések
    • azonos tulajdonoshoz tartozó domainek
    • különböző tulajdonoshoz tartozó domainek

Az ismétlődés mértéke szerint

  • teljes mértékű egyezés: például egy teljes bekezdés másolt
  • részleges egyezés: egy bekezdésen belül minden második mondat, vagy a szavaknak egy része lett csak lecserélve

Miért van szükség eredeti szövegekre (és képekre)

SEO-s szempontok

Az egyedi szövegezés a SEO egyik alappillére. A keresőket úgy konfigurálták, hogy a linkek mellett a tartalmak mennyisége és minősége legyen a legmeghatározóbb faktor a keresési eredményekben való megjelenéskor.

Ha másolt tartalmakkal operálunk, az a jellegétől és mértékétől függően két dolgot üzenhet a keresőnek. 1) Ezen a weboldalon csak olyan dolgokat találsz, amit mások ugyanúgy leírnak – vagyis nincs itt semmi különleges 2) Szeretnénk, ha jó helyen ransorolnál és tudjuk, hogy szereted a sok tartalmat és megpróbálunk átverni.

Mondani sem kell, hogy egyik üzenet sem fogja a jó irányba elmozdítani a mérleg nyelvét, sőt, az is könnyen előfordulhat, hogy a weboldalunk kikerül a kereső indexéből (tehát semmilyen keresési kifejezésre nem fog feljönni találatként).

Jogi szempontok

Figyelem: jogilag nem pontos megfogalmazás! A weboldalakra ugyanúgy vonatkozik a szerzői jogi rendszer, mint más alkotásokra, például könyvekre és festményekre. Így a szövegek és képek is szerszői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuknak, terjesztésüknek szigorú feltételei vannak, erre nem szeretnénk most részletesen kitérni, a lényeg, hogy a másolás a legtöbb esetben nem engedélyezett. A pontosabb információk begyűjtését érdemes például a jogtárral kezdeni.

Szöveges tartalmak másolásvédelme

Lehetőség van bizonyos mértékig védeni a honlapon található szövegeket, ezt tipikusan a weblapot működtető motorhoz (például WordPress) elérhető kiegészítővel, a legegyszerűbb megvalósítani, azonban azt tudni kell, hogy ezek is csak csekély mértékű védelmet nyújtanak: nem engedélyezik a szövegek kijelölését, letiltják az egér jobb gombjának használatát, illetve a ctrl+c és ctrl+v billentyűkombinációk funkcionalitását. A gond velük az, hogy hatástalanok olyan támadókkal szemben, akik értenek a webes technológiákhoz. A mezei felhasználókkal szemben viszont elégséges védelmet tudnak nyújtani.

A másik problémájuk pedig, hogy elkészítették az ellenszerüket, vagyis pillanatok alatt le lehet tölteni olyan programokat is az internetről, amelyek blokkolják ezekenek a másolásblokkolóknak a működését.

Hasznos programok

Hogy ne lógjon a levegőben a történet, összeszedtünk néhány terméket mindkét táborba:

WP Content Copy Protection: igen népszerű másolásvédelmi kiegészítő (pluginWordPressalapú honlapokhoz, az imént felsorolt funkciókból minden tud. Ezen a linken érhető el.

Copy Prevention hasonló funkcionalitás Drupal rendszerekhez. Innen letölthető.

És akkor jöjjön az ellentábor, a blokkoló-blokkoló: a legnépszerűbb böngészőkhöz mind elérhetőek ilyen kiegészítők. A Google Chrome böngészőhöz letölthető a RightToCopy, a Firefoxhoz pedig ott van a Enable Right Click and Copy.