A Google 2024.05.14-én bemutatta új generatív AI keresési képességeit, ami vegyes érzelmeket váltott ki a keresőoptimalizálási iparágban dolgozók körében. Míg néhányan üdvözlik a technológiai fejlődést és a lehetőséget, hogy új módokon hozhatnak be forgalmat a weboldalakra, mások aggódnak, hogy ez a változás nehezebbé teszi az organikus találatok között való megjelenést és a kattintások megszerzését.

Az új funkció lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy összetett kérdésekre rövid, könnyen emészthető válaszokat kapjanak közvetlenül a Google-től, a webes keresőtalálatok vagy kiadói tartalmak teljes áttekintése nélkül. Ez időt spórol a felhasználóknak, viszont azzal is jár, hogy a weboldalak a jövőben várhatóan kevesebb kattintást kapnak.

Ennek van egyébként egy másik vetülete is, hiszen a Google AI a weboldalak tartalmai alapján tanult, tehát a weben fellelhető információkból. A készítők jogosan vannak felháborodva, hiszen úgy vélik, hogy a keresőóriás ellopta azt a tudást, amit ők beletettek a cikkek és egyéb anyagok létrehozásába.

Az AI áttekintés tehát a fogyasztók számára előnyös lehet, a weboldal tulajdonosoknak azonban nagyon nem. Ez az új funkció jelentős forgalomcsökkenést jelenthet azon webhelyek számára, amelyek hagyományosan vezető szerepet játszottak bizonyos keresési kifejezésekre az organikus találatok között. A látogatószám visszaesés bevételkieséshez vezet a hirdetések és más monetizációs erőforrások visszaeséséből eredően.

Ugyanakkor ezek a fejlesztések új lehetőségeket is kínálnak az előrelátó webmesterek és tartalomkészítők számára. A megoldás gyakran beágyazott linkeket tartalmaz releváns weboldalakra, potenciálisan értékes forgalmat hozva azoknak. A kategorizált, ömlesztett találati modulok szintén összekapcsolhatók kiemelt forrásokkal.

Azok a márkák és tartalomgyártók, amelyek minőségi, naprakész és hasznos információkat tudnak nyújtani, valószínűleg jól teljesítenek majd ezekben az új keresési találatokban. A tartalom átfogó kidolgozása, gyakori frissítése és több formátum használata növelheti a megjelenési esélyeket.

Más vállalkozásoknak érdemes lehet erőforrásokat átcsoportosítaniuk keresőhirdetésekre és link építésre az AI találati modulokban való szerepeltetés felé. A sikerhez elengedhetetlen lesz a rugalmasság és a változó trendekhez való gyors reagálás.

Mennyire megbízható az Ai overview?

Egyelőre még nincs kiforrva a technológia, és sok furcsa, sokszor veszélyes választ ad a Google AI áttekintések szekció. Ilyen volt például, amikor az AI egy Reddit-bejegyzést felhasználva ragasztó hozzáadását javasolta a pizzához, hogy a sajt jobban tapadjon. Egy másik válaszában azt állította, hogy Barack Hussein Obama az egyetlen muszlim amerikai elnök, ami hamis információ. Az AI még azt is tanácsolta, hogy a kérdező minden nap egy kisebb sziklát fogyasszon el. Ezek a példák rávilágítanak a mesterséges intelligencia felelősségteljes használatának fontosságára, és az esetek komoly aggályokat vetnek fel a technológia megbízhatóságával kapcsolatban.

A Google legújabb generatív AI integrációja kétségtelenül mérföldkő a keresés fejlődésében. Bár egyesek számára fenyegetésnek tűnhet, az innovatív márkáknak és tartalomkészítőknek lehetőséget kínál, hogy kiemelkedjenek és új módon vonzzák a felhasználókat. Azok a vállalkozások, amelyek befogadják a változást, rugalmasan alkalmazkodnak és kihasználják a technológia nyújtotta előnyöket, felülkerekedhetnek vetélytársaikon. A sikeres keresőoptimalizálás a jövőben kevésbé a bonyolult algoritmusok megfejtéséről, sokkal inkább a kiváló felhasználói élmények és autentikus kapcsolatok kialakításáról fog szólni. Akik erre képesek, virágozni fognak a Google új, AI-vezérelt keresési univerzumában.

Ez a cikk érdekelheti: A mesterséges intelligencia szerepe a keresőmotorok személyre szabásában