A Google Consent Mode V2 (GCM V2) egy frissített adatvédelmi keretrendszer, amely 2024. március 6. óta kötelező az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén működő weboldalak és alkalmazások számára. A cél a felhasználók adatvédelmének fokozása a Google termékek, mint a Google Ads és a Google Analytics 4 használatakor.

Mi az a Google Consent Mode V2?

A GCM V2 egy API, amely lehetővé teszi a weboldalaknak, hogy továbbítsák a felhasználók hozzájárulási választásait a Google felé. Ez magában foglalja a következőket:

 • Hozzájárulás a személyre szabott hirdetésekhez: A felhasználók eldönthetik, hogy szeretnének-e személyre szabott hirdetéseket látni a Google hirdetési hálózatában.
 • Hozzájárulás a webhelyhasználati statisztikák gyűjtéséhez: A felhasználók eldönthetik, hogy hozzájárulnak-e a Google Analytics 4 használatához a webhelyhasználati statisztikák gyűjtéséhez.
 • Hozzájárulás a konverziók nyomon követéséhez: A webhelyek nyomon követhetik a konverziókat, azaz azokat a felhasználói tevékenységeket, amelyeket a webhelyen hajtanak végre (pl. vásárlás, regisztráció). A GCM V2 lehetővé teszi a webhelyek számára, hogy ezen konverziók adatait továbbítsák a Google-nek.

A Google Consent Mode V2 kétféle módon küldhet adatokat:

 • Alapvető (Basic) hozzájárulás: Ez a legegyszerűbb megvalósítási mód, és csak azt jelzi a Google-nek, hogy a felhasználó hozzájárult-e a személyre szabott hirdetésekhez vagy sem. A nyomkövetés és adatgyűjtés csak akkor aktiválódik, ha a felhasználó beleegyezett a cookie-k használatába.
 • Fejlett (Advanced) hozzájárulás: Az Advanced megoldással lehetővé tesszük a kódok anonim futtatását, és csak a felhasználó engedélye után frissítjük és állítjuk át a kódokat normál adatküldésre. Amennyiben a felhasználó nem fogadja el a sütik használatát, a Google modellezett adatként fogja kezelni a mért adatokat.

A Google Consent Mode V2 beállítása:

A GCM V2 beállítási módja attól függ, hogy milyen platformot vagy eszközt használ a webhelye vagy alkalmazása a felhasználói hozzájárulás kezelésére. Íme néhány lehetőség:

 • Consent Management Platform (CMP) használata: A CMP egy olyan platform, amely segít a webhelyeknek a felhasználói hozzájárulások beszerzésében és kezelésében. Számos CMP-szolgáltató létezik, amelyek integrálhatók a GCM V2-vel.
 • Google Tag Manager (GTM) használata: A GTM egy ingyenes eszkö, amely segít a webhelyeknek a címkék és kódok kezelésében. A GTM integrálható a GCM V2-vel, így a webhelyek továbbíthatják a felhasználói hozzájárulási választásokat a Google-nek.
 • Saját fejlesztésű megoldás használata: Ha a webhelye vagy alkalmazása már rendelkezik egy meglévő megoldással a felhasználói hozzájárulások kezelésére, akkor integrálhatja a GCM V2-vel.

Fontos megjegyzések:

 • A Google Consent Mode V2 használata kötelező az EGT-ből származó felhasználók adatainak gyűjtése esetén.
 • A webhelyeknek és alkalmazásoknak tájékoztatniuk kell a felhasználókat az adatgyűjtési és -használati gyakorlatukról, és be kell szerezniük a felhasználók hozzájárulását a Google termékek használatához.
 • A jogszabályok folyamatosan változnak, ezért fontos, hogy naprakész legyen a legújabb adatvédelmi előírásokkal kapcsolatban.

Google Consent Mode V2 dokumentáció: https://www.simoahava.com/analytics/consent-mode-v2-google-tags/