Frissítés dátuma:

A weboldal tervezési fázisában már érdemes gondolni az optimalizálásra!

Sokan talán nem is gondoltak még bele, hogy mit jelent maga a keresőoptimalizálás szó. Röviden: a kereső ízlésének megfeleltetett, általa jó minőségűnek értékelt weboldal tervezését és megvalósítását. Ezt a minőséget négy összetevő alkotja: a tartalom, a belső struktúra, a külső kapcsolatok, valamint a rendszerszintű jellemzők (például reszponzív dizájn, az oldal betöltésének sebessége, stb.).

A kereső által támasztott elvárások sokkal komplexebbek annál, mint hogy legyen az oldal szép. Jó felépítést és könnyen hozzáférhető, megbízható és hasznos információkat követel – jogosan.

Analógia egy rossz weblapra

Tegyük fel, hogy házat szeretnénk venni. Egy apróhirdetésben találtunk is egy jó árú, kedvező elhelyezkedésű, új építésű ingatlant. Statikus ismerősünkkel útra is kelünk, hogy megnézzük… A vakolás és a festés nagyon jól meg lett csinálva, a tetőre napelemek lettek szerelve, sőt, a kerti díszkivilágítás is biztos jól mutat majd egy esti partin!

De azonnal sarkon fordulunk, ha azt látjuk, hogy a villanyvezetékeket elfelejtették behúzni a falakba, vagy az emeletre vezető lépcsőt nem építették be, vagy a mellettünk álló statikus szakember levegő után kapkod az épület szerkezetének láttán.

A weboldalaknál éppen ilyen fontos, hogy a rá szánt tartalmakat könnyen el lehessen érni és az oldal belső hálózata ideális struktúrával rendelkezzen. Ellekező esetben a keresőnek nem fog tetszeni és nem fogja másoknak sem ajánlani: rossz helyezéseket érünk el.

Tehát már a szerkezet kialakításához szakértelemre van szükség.

Az alapos tervezés és kivitelezés után kezdődhet meg a linképítés, azaz a külső kapcsolatok építése.

Akkor a már elkészült honlapokkal nem is érdemes foglalkozni?

Ez természetesen nem igaz, számos esetben értünk el kimagasló eredményeket ilyen szituációkban is. Az viszont elmondható, hogy egy rossz szerkezet kijavítása időigényes feladat lehet és általában későbbre várhatóak az eredmények.

Ha új oldalban gondolkozik, feltétlenül egyeztessen egy tapasztalt keresőoptimalizáló céggel.

Ha már elkészült honlapját szeretné az első oldalon látni úgy, hogy az tartósan ott is maradjon, ebben az esetben is vegye fel velünk a kapcsolatot, megtaláljuk a megoldást.