Magának az Opera böngészőnek a története egészen 1994-ig nyúlik vissza, amikor Norvégia legnagyobb telekommunikációs cége a Telenor létrehozott egy új kutatási projektet. 1995-ben a kutatási csoport egy önálló céggé vált, amely az Opera Software ASA nevet kapta. A vállalat megalapításakor úgy gondolták, hogy az akkoriban használt Mosaic böngésző tudása igen csak csekély, emiatt nekiálltak egy alternatíva létrehozásának. Nemsokára létre is jött az első verzió, amelyet csak belső használatra szántak, de 1996 decemberében kiadták az első nyilvános 2.1-es verziót. A cég ebben az időben kezdett el nyitni olyan operációs rendszerek felé, mint például az Apple Macintosh, BeOS és a QNX.

A böngésző a mai napig ingyenesen használható, valamint kis mérettel és rendkívüli gyorsasággal rendelkezik. Annak ellenére, hogy egy ingyenes böngészőről beszélünk mégis tartalmaz egy levelező klienst, egy hagyományos és Bittorent alapú letöltésvezérlőt, egy hírolvasó klienst, egy IRC csevegőt, egy RSS és Atom hírolvasót, számos minialkalmazást és rengeteg biztonsági funkciót.

Opera és a mesterséges intelligencia

Az Opera One úgymond az Opera böngésző felturbózott és teljesen újra gondolt változata. Az új böngésző, amely egyenlőre csak béta verzióban érhető el, számos újdonságot ígér. Az újítások közé tartozik a közvetlenül böngészőből elérhető ChatGPT chatbot is, amely egy önálló panelen nyílik meg.

De ez nem csak azt jelenti, hogy egy kattintással bármikor könnyedén elérhetjük az alap ChatGPT felületet az aktuális weboldal mellett, hanem azt is, hogy az AI Prompts gombra kattintva az adott weboldallal kapcsolatos bizonyos információkat is képes összeszedni számunkra. Képes például összefoglalni a megnyitott lap tartalmát és még a fontosabb kulcsszavakat is összegyűjti.

Vajon az új funkcióknak köszönhetően ez lesz majd az a böngésző, amelyet minden SEO-os használni fog? Mert a jelenlegi információk alapján a böngésző segítségével gyorsabban fellehet majd térképezni a weboldalakat, valamint a kulcsszókutatás esetében is a segítségünkre lehet.